Ce este caderea ploapei sau ptoza palpebrala?

PTOZA PALPEBRALA (CADEREA PLEOAPEI)

Pleoapa cazuta a unuia sau a ambilor ochi poarta numele de ptoza palpebrala sau blefaroptoza. Ptoza palpebrala poate fi congenitala atunci cand copilul se naste cu ea dar poate fi si dobandita pe parcursul vietii.

Prezenta ptozei creeaza un prejudiciu estetic dar si unul functional. Campul vizual al ochiului cu ptoza este un camp de regula ampuat in regiunea superioara iar in ptoza severa a unui ochi exista un risc semnificativ de vedere scazuta a ochiului respectiv (ambliopie), in situatia in care prevenirea acesteia este neglijata. Foarte frecvent ochiul afectat are astigmatism ( o deformare de curbura a corneei care impune prezenta ochelarului) datorat presiunii exercitate de pleoapa cazuta. In ptozele medii si severe copilul prezinta si o pozitie vicioasa a capului (torticolis) prin care copilul incearca sa compenseze zona “oarba” acoperita de pleoapa, mai ales ca majoritatea lucrurilor si persoanelor sunt mai inalte decat el si atunci ridica barbia, lasand capul pe spate.
Cum se trateaza ptoza palpebrala ?

Tratamentul este chirurgical dar indicatia ca varsta este diferita in functie de severitatea afectiunii. Ptoza severa, in care pleoapa acopera centrul optic si exista risc major de ambliopie prin lipsa de stimulare a ochiului, impune tratament chirurgical in primul an de viata. In ptozele medii, din motive sociale si estetice se recomanda interventia inainte de intrarea in colectivitate (gradinita sau scoala). Operatia vizeaza fie intarirea muschiului deficitar fie supendarea pleoapei la muschiul frontal cu fir de silicon, cu fascie proprie recoltata de pe coapsa sau cu alte materiale biocompatibile, in functie de starea de functionare a muschiului ridicator. In general, o ptoza operata necesita mai multe operatii pe parcursul existentei.

Ptoza palpebrala CONGENITALA poate afecta unul sau ambii ochi. Este posibil sa fie vizibila de la nastere iar in anumite situatii este identificata mai tarziu pe parcursul primului an de viata. In general, ptoza congenitala este o problema izolata si de regula in formele usoare si medii nu afecteaza vederea. Cauza ei principala o reprezinta o functionarea deficitara a muschiului care ridica pleoapa superioara. Aceasta functionare insuficienta a muschiului ridicator al pleoapei superioare se datoreaza unor modificari de structura a muschiului a caror cauza nu a fost identificata. Exista si o componenta ereditara, aparand in unele familii in mai multe generatii si afecteaza in proportii egale cele doua sexe.

Ptoza palpebrala poate fi prezenta de la nastere si in afectiuni complexe: paralizia congenitala a nervului III, sindrom Horner, sindrom Marcus-Gunn, tumori orbitare etc. si uneori poate fi datorata traumei obstetricale.

Ptoza palpebrala DOBANITA apare pe parcursul existentei si trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru pacient pentru ca este semnul afectarii nervului care coordoneaza miscarea pleoapei . Situatiile in care se poate produce acest lucru sunt: boli autoimune , boli neurologice, tumori cerebrale sau orbitare, distrofii musculare etc. Aparitia ei impune investigarea rapida a pacientului si tratamentul afectiunii de baza care, de regula, este complex. Abia dupa stabilizarea afectiunii de fond, daca ptoza persista, se trece la tratamentul chirurgical care in principiu este similar celui din ptoza congenitala. Avantajul interventiei pentru ptoza la adult este faptul ca putand fi facuta in anestezie locala permite ajustarea cantitativa in condtii de statica normala ( adica cu pacientul in pozitie verticala) si rezultatele sunt mult mai predictibile.

Suferi de cataracta?

Articole recente

  1. Cum fac unii bani… din te miri cum… Lasă un răspuns
  2. Salut Black Friday ne-a convins si pe no Lasă un răspuns
  3. Aparate dentare. (http://ow.ly/bPndQ) Al Lasă un răspuns
  4. Ortodontie. Cum ne dam seama ca avem nev Lasă un răspuns
  5. Cabinet stomatologic. (http://ow.ly/c6Ny Lasă un răspuns
  6. Cabinet ortodontie. (http://ow.ly/c6FT7) Lasă un răspuns
  7. Stomatologie copii. ( http://ow.ly/c6CQR Lasă un răspuns
  8. Oferte aparat dentar. (http://ow.ly/c6up Lasă un răspuns
  9. Aparat dentar Bucuresti. (http://ow.ly/c Lasă un răspuns